...om udplantning

Bøger og gammel visdom siger, at man skal plante ud i gråvejr, ja allerhelst i regnvejr. Det har der jo imidlertid ikke været så meget af, så man må klare sig, som man bedst kan. Hvis man kan vente med at plante ud, er det godt. Men hvis planterne er ved at vokse ud af potterne, er der jo ikke andet for end at få dem plantet om, inden de lider nød på grund af mangel på vand og næring. Så må man jo til at plante ud, hvad enten det er i krukker eller i bede. Så må man forsøge at hjælpe planterne bedst muligt med at etablere sig på trods af tørken.

Hvad enten du skal plante i en krukke eller i et bed, skal du starte med at sætte den eller de plante(r), der skal plantes ud, i en bakke og fylde vand i, så potteklumpen bliver helt gennemvåd og planten får lejlighed til at drikke alt det, den kan, før den skal ud i en traumatisk omplantning.

Plantning i krukker: Fyld krukken, som planten skal i, op med god jord. Jeg bruger en blanding af gammel (”brugt”) jord fra sidste års potter, champignonkompost og nyindkøbt krukkejord af en god kvalitet (dvs. grov og tilsat lermuld og gødning). Bland evt. fugtighedsholdende granulat i jorden. Vand jorden godt igennem (der går meget vand til en almindelig terrassekrukke!) og lad den stå og trække 20 min - ½ time. Vand igen. Nu kan udplantningsplanten komme i potte: Grav et hul med en lille planteskovl eller fingrene. Tag planten op af sin potte (med mindre den står i en tørvepotte – så skal man blot sørge for, at kanterne af tørvepotten er under jorden – ellers virker den som en væge, som trækker fugt ud af jorden). Sørg for, at planten kommer til at stå i samme højde som før. Det er en tommelfingerregel, som dog ikke gælder alle planter: For eksempel kan tomater og tagetes sagtens plantes betydelig dybere.

Plantning i bed: Grav rigeligt store huller til det, der skal plantes. Bland jorden i plantehullet med en smule kompost eller champignonkompost. Fyld hullet op med vand. Gentag, hvis vandet forsvinder meget hurtigt. Sæt planten ned i plantehullet, så den står i samme niveau som i potten og tryk jorden til omkring den. Vand igen.

Og vand igen dagen efter, og hver dag indtil du kan se, at der er gang i væksten. Hvis solen virkelig brænder (eller hvis de pokkers solsorte, tror, at der må være fuldt af regnorm i sådan en dejlig, nyvandet potte og hakker den sønder og sammen), kan man hjælpe det nyplantede ved at lægge tynd fiberdug over, indtil de nye rødder er etablerede og planten atter kan skaffe vand nok til fordampningen fra bladene.