...om såning af frø

Der er mange gode grunde til at forsøge sig med at så noget af det selv:

 

 Der er grundlæggende to måder at dyrke planter fra frø: Såning på voksestedet (som regel om sommeren) og forkultivering, dvs. såning i såpotter eller kasser indendørs. Mange sommerblomster kan sås udendørs, men nogle kræver forkultivering for at nå at blomstre. Hvis du ikke har prøvet at forkultivere før, vil jeg anbefale, at du starter lidt forsigtigt med to-tre forskellige planter som erfaringsmæssigt er lette at have med at gøre. Det kunne fx være en type tomater (check, om de skal gro på friland eller i drivhus), Lathyrus og Tagetes. En af hemmelighederne ved at forkultivere er, at man ikke skal starte alt for tidligt. Vent altså til slutningen af marts, hvor der er mere lys. Men du kan forberede dig og købe frø og tilbehør nu. Du skal (foruden frøene) anskaffe:

 

Og så et par ”nice to have”:

Når du skal til at så, er det en god idé at starte med at lægge aviser på dit arbejdsbord (køkken- eller bryggersbord), som gerne må være tæt på en vandhane og en affaldsspand. Sæt alle remedierne frem. Fyld nu såjord i potter eller kasser. Jorden skal være fugtig – hvis den er helt tør, må du vande den igennem og vente et par timer – hvis den bare er let tør, kan du fugte den godt med en blomstersprøjte. Fyld potter og kasser helt op og tryk jorden let sammen.

 Nu kan du så. Husk at sætte skilte i potter og kasser med navne på det såede. Hvis du ikke har et minidrivhus, kan du sætte bakker eller potter ind i en plasticpose eller sætte et stykke klart plast hen over. Jeg plejer at gemme tomat- og salatbakker fra omkring nytår og frem til dette formål. De er gode, fordi de er meget klare og i reglen er forsynede med udluftningshuller.

 Dæk frøet, medmindre der står på posen, at det ikke må dækkes. Tommelfingerreglen siger at frøet skal dækkes med ligeså meget jord, som det er tykt, men bruger man Perlite eller Vermiculite, må laget godt være tykkere. Nu skal du vande. Brug en blomstersprøjte for at sikre, at frøet bliver liggende, hvor det er lagt. I den kommende tid skal jorden holdes fugtig, men absolut ikke våd. Vær tilbageholdende med at vande indtil frøet er spiret – så kan du forsigtigt øge vandmængden lidt.

 Husk at lægge mærke til, hvor forskellige kimplanterne ser ud – nogle er kraftige, som hos Tropaeolum, andre helt spinkle, som hos Tagetes. Men ligegyldigt, hvordan de ser ud, skal de have lys i rigelige mængder, når de er spiret. Et lyst, men køligt vindue er ideelt.  Og så er det bare at vente på, at de får de første rigtige blade, for så er det tid til at hver plante får sin egen potte – men den tid, den glæde….