13. februar 2014

Oprettelsesdato: 13-02-2014 08:40:46

Denne vinter har ikke været særlig snefyldt...julen var våd, i januar regnede og blæste det stort set uden ophold. Solen skinnede meget lidt, faktisk var det den mørkeste januar i mange år.

Men der var da også dage med frost, så der kom is på whiskytønden, hvor naboens kat Sigurd kunne løbe på skøjter eller på poter...

Igen i år blev det februar, før vejret var tåleligt nok til beskære vinen. Så da solen skinnede lørdag d. 8. februar, steg jeg iført vinterhavejakken (en sort arbejdsjakke med fleecefor købt i XL Byg for 200 kr!) op på trappestigen med min nye havesaks, Felco 6, som jeg havde fået i julegave. Det er utroligt, som sådan en vindtørt udseende vinplante kan vokse i løbet af en sæson, der blik klippet mange meter af. Undervejs måtte jeg tage hue på - og alligevel tog det mig flere time at få varmen igen.

Jeg havde også konstateret, at der (igen) var gravet i vores støjvold - ret store huller, hvor der var kastet jord og sten op ved siden af (dog ikke så store som en rævegrav!). En gang sidste vinter så jeg et mårdyr bugte sig i hurtig fart ned over volden og ind i naboens have. Den havde også sat spor i sneen, og efter megen læsning af pattedyrbogen og googling blev jeg enig med mig selv om, at det kunne være en ilder. Det var jo ganske spændende, at have et rovdyr i haven (foruden de indendørs, naturligvis!). Ikke desto mindre fik graveriet mig nu til at få betænkeligheder: for sæt, det alligevel var rotter. Der har været rotter herude tidligere, og det er jo ikke noget, man skal spøge med. Så jeg gik på kommunens hjemmeside og fik booket et besøg af rottebekæmpelsen d. 12. februar.

Det var igår, og inden middag, hvor rottemanden skulle komme, fjernede jeg skyldbevidst alle mine mejsekugler og fuglefrøautomater - tidligere besøg har udløst skideballer over at jeg fodrede fugle, når der var observeret rotter. Ved middagstid arriverede så rottemanden, og vi gik sammen ud i haven. Hans dom var prompte: "Det der har aldrig været rotter!". Jeg fortalte ham om min ilderteori, og den syntes han lød særdeles plausibel. Han mente, at graveriet skyldtes, at den graver efter mus.

Han drog afsted, og jeg hængte glad mine mejsekugler og foderautomater op igen. Når det bliver lidt varmere, vil jeg gå ud og reparere skaderne efter ilderens hærgen, men det haster ikke.

Jeg har også bestilt frø, både hos Impecta og Albinus frø. Tidligere har jeg købt mange frø hos det lille svenske firma Rara Växter, men til min bedrøvelse så jeg på websiden, at ejeren, Ulla Hedmalm, var død, og at familien holdt pause inden firmaet åbner igen. Ulla vil blive savnet af mig og mange andre haveelskere - hun havde en evne til at finde det særlige og smukke. I år har jeg afholdt mig helt fra at bestille grønsagsfrø, med undtagelse af én slags tomater. Jeg har fra sidste år frø til overs af tre slags stangbønner og hestebønner, persille, koriander og radiser. Det må slå til. Til gengæld har jeg bestilt frø af tre slags lathyrus, appelsintagetes, tropaeolum 'Moonlight´samt tre favoritter fra sidste år: Zinnia 'Queen Red Lime', Cuphea Lanceolata 'Purple Passion' og pragtsalvie 'Lighthouse Purple'. Jeg glæder mig til at begynde så-sæsonen i marts-april!