29. marts 2014: Såtid

Dette år, hvor foråret er kommet tidligt (se påskeklokken til højre - billedet blev taget omkring d.14. marts) , har jeg kastet mig ud i såning nu - lidt tidligt, men på den anden side ikke over-tidligt. Det er blevet til to minidrivhuse med hver 15 små firkantede potter. I dem såede jeg:

Som det måske kan anes af navnene, er jeg for tiden 'på' sommerblomster, som er ovre i det meget mørkerøde/mørkviolette eller abrikosfarvede. En undtagelse er iberis'erne, som var en bonuspose med blandede lyserøde og hvide blomster ved en internet-frøbestilling. Jeg kan ikke rigtig se dem i nogle af mine bede, så de ryger i en lav krukke, og så ender de nok på terrassen. 

Forspiring er en rutine, som bliver lettere og lettere år for år. Det er ikke så fedt at stå ude med på denne årstid, så det bliver i køkkenet. Som altid er forberedelse alfa og omega: Jeg dækker bordet og gulvet foran (man taber altid noget jord!) med gamle aviser. Så skal alle remedier være på plads:

Jeg starter med at tilberede såjorden. Jeg blander perlite (et par håndfulde pr. 10 liter såmuld) i så- og priklemulden og kommer blandingen i de 15 potter, der er plads til i hvert minidrivhus. Så vander jeg forsigtigt, så jorden bliver fugtig - ikke drivvåd. 

Mens jorden trækker vand, finder jeg de fem frøtyper, jeg vil så i hvert drivhus, sætter mig med en kop kaffe og skriver skilte til dem.

Så er vi klar til at så! Jeg sår så godt som alle frø ovenpå jorden (med mindre de er meget store, som lathyrusfrø - mere om dem en anden gang - eller de er mørkespirende - det vil fremgå af posen). Når de er fordelt i potterne/kasserne, dækker jeg dem med vermiculite, et sjovt vulkansk materiale, som er meget let og meget godt til at forhindre mug og andet djævelskab. Så vander jeg forsigtigt med en forstøversprøjte til vermiculiten skifter farve fra næsten hvid til mere gullig. Så på med minidrivhusets låg, op i vindueskarmen - og så venter vi på årets små mirakler....