Månedsblogs‎ > ‎

Marts

 

Det særeste forår

indsendt 20. mar. 2020 02.07 af Tine Andersen   [ opdateret 20. mar. 2020 02.29 ]

Dette blev foråret i CoVid-19's tegn. Virussygdommen har spredt sig over hele verden, og mange lande, herunder hele Europa inklusive Danmark, er mere eller mindre lukket ned.
Vi arbejder hjemmefra ved hjælp af VPN-forbindelser og bærbare PC'er, og kommer kun uden for vores parcel for at handle (hvad vi gør så sjældent som muligt) eller for at gå en lang tur i naturen (hvad vi tilstræber at gøre hver dag). 
Men udenfor menneskenes verden buldrer foråret afsted, det bedste det har lært. Efter en varm og våd vinter er der gang i det hele. Anemonerne blomstrer, påskeliljerne er sprunget ud eller står på spring, og i min mosters have i Farum har de udsprungne tulipaner - det kan vi dog ikke klare her i den kolde jyske lerjord. Men i krukkerne har påskeklokkerne (Helleborus) længe blomstret, og de mange krokus i græsplænen er ved at takke af og blive afløst af de blå blå snepryd (Chionodoxa) og forskellige slags skilla. 

Forskellige Helleborus i krukker
Botanisk krokus "Advance"

Brrrr - koldt "forår"

indsendt 3. mar. 2018 03.53 af Tine Andersen

I sidste uge af februar ramte den sibiriske kulde - i England taler de om "the beast from the east"! I flere uger har der ikke været plusgrader, og i begyndelsen af sidste uge var det -5 grader kombineret med kuling. Alting tørrede ud, gaderne var hvide af tør salt og jorden i haven var - og er - stenhår og tør. Stakkels vintergækker og erantis, som lige var sprunget ud og stod så fine - for ikke at tale om krokusserne i plænen, som viser farve på frosne blomsterspyd.

Men ikke mindre synd for fuglene, som har svært ved at finde føde og noget at drikke i den kolde verden. Så vi hjælper dem med frø og fedt og kogende vand i fuglebadet. Det vrimler med solsorte, skovspurve, bogfinker, musvitter og blåmejser derude. Af og til dukker rødhalsen også op, men jeg frygter for fuglekongen, som jeg så i hækken engang i januar, da det var betydelig varmere end nu - næsten 10 grader sneg den sig op på nogle dage.

Men nu har jeg lagt kartofler til spiring - i år blev det "Pink Fir Apple" fra Fuglebjerggård. Jeg har også for længst købt frø til sommerblomster og grønsager, men så længe det er så koldt, giver det vist ikke meget mening at starte med at så...

Figaro synes, sne er både sjovt og farligt - koldt er det i hvert tilfælde.

Kommer foråret?

indsendt 21. feb. 2015 07.45 af Tine Andersen   [ opdateret 9. mar. 2017 02.11 ]

I dag er det d. 9. marts. Det er 8 grader varmt, det er betydelig varmere end det har været de sidste par uger. Faktisk har det været råt, vådt, koldt og til tideer temmelig blæsende. Ude i plænen har krokus for længst stukket hovedet op - det er nok mindst tre uger siden - men de har endnu ikke set solen længe nok til at turde åbne sig. 
Erantis og vintergækker er i fuldt flor. I det hele taget venter alt på at det dog skal blive lidt varmere og mere solrigt. Og det gør vi også! Jeg har endnu ikke sået noget som helst, men har planer om at så tomater i weekenden. Der skal også snart indkøbes kartofler til forspiring, men jeg har ikke set nogen i butikkerne endnu. 

Såtid

indsendt 29. mar. 2014 06.10 af Tine Andersen

Dette år, hvor foråret er kommet tidligt (se påskeklokken til højre - billedet blev taget omkring d.14. marts) , har jeg kastet mig ud i såning nu - lidt tidligt, men på den anden side ikke over-tidligt. Det er blevet til to minidrivhuse med hver 15 små firkantede potter. I dem såede jeg:
 • Cherrytomater 'Brown Berry'
 • Tagetes - appelsintagetes og en rød enkelt tagetes patula
 • Salvia splendens 'Lighthouse purple' - den var dejlig i en krukke såvel som i et blomsterbed sidste år
 • Cuphea lanceolata 'Purple passion' - blomstrer med mængder af violette museøreblomster til frost - god i krukke
 • Amaranthus cruentus (blodamarant) 'Twin towers red'
 • Antirrhinum Majus (løvemund) 'Black prince'
 • Erysimum (hjørneklap) 'Aurora'
 • Monarda citriodora (citronhestemynte)
 • Iberis umbellata (sløjfeblomst) 'Fairy mixed'
Som det måske kan anes af navnene, er jeg for tiden 'på' sommerblomster, som er ovre i det meget mørkerøde/mørkviolette eller abrikosfarvede. En undtagelse er iberis'erne, som var en bonuspose med blandede lyserøde og hvide blomster ved en internet-frøbestilling. Jeg kan ikke rigtig se dem i nogle af mine bede, så de ryger i en lav krukke, og så ender de nok på terrassen. 

Forspiring er en rutine, som bliver lettere og lettere år for år. Det er ikke så fedt at stå ude med på denne årstid, så det bliver i køkkenet. Som altid er forberedelse alfa og omega: Jeg dækker bordet og gulvet foran (man taber altid noget jord!) med gamle aviser. Så skal alle remedier være på plads:
 • Så- og priklemuld
 • Minidrivhuse og såpotter (genbrugelige af plast, spaghnumpotter, hjemmelavede avispotter, potter lavet af mælkekartoner eller kasser, hvis man bruger det)
 • Vermiculite (til at dække frøene med)
 • Perlite (til at blande i mulden)
 • Skilte (vigtigt!!! man KAN ikke huske, hvad der er i hvilke potter! - jeg bruger hvide plastskilte, som jeg skriver på med blyant - og visker ud næste år)
 • Og naturligvis: Frøposerne!!!
Jeg starter med at tilberede såjorden. Jeg blander perlite (et par håndfulde pr. 10 liter såmuld) i så- og priklemulden og kommer blandingen i de 15 potter, der er plads til i hvert minidrivhus. Så vander jeg forsigtigt, så jorden bliver fugtig - ikke drivvåd. 

Mens jorden trækker vand, finder jeg de fem frøtyper, jeg vil så i hvert drivhus, sætter mig med en kop kaffe og skriver skilte til dem.

Så er vi klar til at så! Jeg sår så godt som alle frø ovenpå jorden (med mindre de er meget store, som lathyrusfrø - mere om dem en anden gang - eller de er mørkespirende - det vil fremgå af posen). Når de er fordelt i potterne/kasserne, dækker jeg dem med vermiculite, et sjovt vulkansk materiale, som er meget let og meget godt til at forhindre mug og andet djævelskab. Så vander jeg forsigtigt med en forstøversprøjte til vermiculiten skifter farve fra næsten hvid til mere gullig. Så på med minidrivhusets låg, op i vindueskarmen - og så venter vi på årets små mirakler....


De første påskeliljer

indsendt 19. mar. 2012 14.41 af Tine Andersen

19. marts 2012
I går så jeg de første udsprungne påskeliljer. Det var de små tête-a-tête, som er så lange, når man køber dem i potter i  Brugsen eller Netto. Når man planter dem ud i haven, bliver de imidlertid ikke nær så høje, i min have er de kun ca. 15 cm, og der står de så og ligner dukkepåskeliljer, og det ser også rigtig sødt ud. Krokusserne er allerede ved at have set bedre dage og vintergækker og dorotealiljer synger på sidste vers, mens erantisserne har sunget af for længe siden.

Krokus i blå mængder

indsendt 16. mar. 2012 07.34 af Tine Andersen   [ opdateret 19. mar. 2012 14.12 ]

16. marts 2012
Lige nu blomstrer alle de botaniske krokus, jeg igennem årene har lagt i græsset. Det er en stor fornøjelse, især når det som i dag er solskin, og blomsterne åbner sig helt, så man for alvor kan se farverne. Violette, cremefarvede gule. For få af de lysegule og gule, synes jeg - det virker, som om de violette (især Crocus tommasinnianus) er gladere for at brede sig end de gule. På billederne ser du tv Crocus sieberi 'Spring Beauty', th Crocus chrysantus 'Advance' - de to synes jeg er rigtig fine, fordi de begge har mørke 'flammer' udenpå. Men også 'Blue Pearl', 'Cream Beauty' og den hvide 'Snow Bunting' er rigtig fine...


Foråret er en fest

indsendt 29. mar. 2010 13.55 af Tine Andersen   [ opdateret 29. mar. 2010 14.11 ]

29. marts 2010
Langt hen i marts måtte vi før sneen smeltede. Vi turde næsten ikke tro det, da der flere dage i træk ikke var nattefrost, men i købet af en uge var det hele væk. Nedenunder var græsset gult og skimlet, men det tog ikke mange dage, før vintergækker og erantis nærmest eksploderede op af jorden; så kom krokus i mange farver, og så måtte jeg til havecentret og købe en kasse af de små dejlige viola cornuta til krukker og potter - den eneste udplantningsplanter, der er sikker på denne tid af året.
 
Vi har købt højbedskanter af jern (Land Højbede, www.landhojbede.dk ), så her i påsken skal køkkenhaven lægges om. Bedene er lige nu kantede med 30x60 fliser, så det bliver nok et knokkelarbejde - vi krydser fingre for godt vejr!

1-7 of 7