Månedsblogs‎ > ‎

Maj

Stadig sært forår

indsendt 2. maj 2020 04.02 af Tine Andersen   [ opdateret 11. maj 2020 07.12 ]

Vi er stadig i corona-nedlukning. Arbejder hjemme og færdes kun ude i begrænset omfang, for at handle en gang om ugen og for at gå tur, gerne en gang om dagen. Vejret er slået om, i april var det tørt og højt solskin. Luften var klar, næsten ikke nogen flystriber på himlen, begrænset biltrafik, så det har været en fornøjelse at gå lange ture i skoven og ved strandene. 
I haven er påskeliljerne blomstret af - og de tidligste tulipaner er fremme. I Kenzobedet dominerer den orange farve endnu - det er Orange Emperor, der lyser op, men de mørke tulipaner er på spring. 

I det hvid-gul-rosa bed er der både tulipaner og narcisser. På billedet nedenfor er det i baggrunden Flaming Purissima, i forgrunden en hvis tulipan, som jeg har glemt navnet på, og narcisserne er Sailboat, som har den fineste lysegule farve. 


Også i køkkenhaven og i krukkerne myldrer det frem. Der er de fineste mynter i min gamle zinkbalje og andre krukker og rødnervet syre i en krukke, og i højbedene buldrer rabarber, strandkål og bjørnerod frem, og purløgene blomstrer snart.

Strandkålen er fantastisk, når den bryder gennem det dække af tang, jeg forsyner den med hvert forår.Rødnervet syre, tulipan 'Black Hero' og en plante, som jeg ikke tror har et dansk navn: Dicentra Cucullaria, på engelsk Dutchman's Breeches (Hollænderens Bukser)


Sommer i maj

indsendt 27. jun. 2018 13.07 af Tine Andersen

En voldsom kontrast til sidste år. Maj var usædvanlig varm og frem for alt, tør. Tulipanerne væltede op, og var væk igen før man kunne nå at sige forår. Man kunne sidde ude om aftenen.

Kom forår

indsendt 17. maj 2017 06.13 af Tine AndersenI år, 2017, var april miserabel. Østenvind, til tider stærk, regn, koldt - ikke mange dage over 10 grader. Maj startede ligesådan. Det havde så den fordel, at løv-udspringet blev strakt laaaaaangt ud, det tog sin tid inden bøgetræerne blev rigtig grønne - det er de faktisk først nu, d. 17. maj. Den norske nationaldag, heja Norge!
Men her er der tulipaner og akelejerne springer snart ud.

Hulkravet kodriver - Primula veris

Strandkål på vej op gennem den tang, jeg har fodret den med


Tulipaner, tulipaner, tulipaner, tulipaner

indsendt 4. maj 2014 03.41 af Tine Andersen   [ opdateret 4. maj 2014 03.41 ]

Det er lige nu - at tulipanerne står i fuldeste flor - både i Kenzo-bedet med de orange, mørkerøde og lille farver, og i det poetiske bed med lysegult, hvidt og lyserødt. Her fra venstre Orange Emperor og en pæontulipan, hvis navn jeg har glemt, i midten Parrot King i al sin magt og vælde - den er vild! - og til højre Angelique, så blid og poetisk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koldt og vådt

indsendt 16. maj 2010 02.50 af Tine Andersen   [ opdateret 16. maj 2010 09.07 ]

Kartoflerne blev lagt i påsken, og der er sået hestebønner. Jeg har også gjort drivhuset rent og stillet nogle af mine "babyplanter" derud - lathyrus, som er sået i rootrainers (en speciel form for spirebakke, som er usædvanlig velegnet til lathyrus og andre store frø - fås i flere webbutikker) og nicotiana. Og så krydser jeg fingre for, at vi ikke får nattefrost igen. Det har vi nemlig haft flere gange her i maj, og tulipanerne var et ynkeligt syn dagen efter - de hang med hovederne. 
Jeg har været ved at forsøge at finde ud af, hvor længe tulipanerne egentlig lever i min have.
Kort tid efter, at vi var flyttet herud i 1989 fik jeg nogle løg, som en af mine slægtninge havde købt til mig i Tivolis butik - "Tivoli tulipaner", tre slags i gult og hvidt. De har været helt forbavsende levedygtige: Af en pose med otte stk "Revy" , en smuk lysgul tulipan med hvide, let frynsede kanter(som jeg har fundet ud af er Tulipa fosteriana 'Sweetheart') blomstrer i år - 20 år senere - stadig tre.  Ligeledes blomstrer tre af de otte Georg Carsensen, alias 'Baby Doll', en gul dobbelt tulipan. Den sidste, en hvid liljeblomstret ("Snowdrift") er forsvundet.
En anden tulipan, som har vist sig særdeles levedygtig i min have, er en høj Darwinhybrid, 'Ivory Floradale' (Det øverste billede). Den lægger ud med smukke æggegule knopper, som står i lang tid inden de folder sig ud. Den store blomst falmer nu til næsten hvid, samtidig med at purpurrøde stænk på ydersiden bliver mere og mere synlige. Jeg lagde 12 stk. i 2003, og de blomstrer alle i år, 7 år senere! De liljeblomstrede grønne/hvide/rosa 'Florosa', som jeg lagde i 2008 leder også til at være levedygtig, den er endnu ikke sprunget ud, men der er 9 af 10 tilbage. Også den hvide liljeblomstrede 'Trés Chic' holder godt, af 12 løg lagt i 2006 er 9 tilbage.
Ellers er der typisk 2-3 tilbage efter et par år. Papegøjetulipaner, som jeg holder meget af, er klart de mindst holdbare - de forsvinder helt i løbet af to år, mens andre stædigt bliver ved at sende én eller to blomster op i  årevis. Resultatet er, at mit bed med stauder og løgplanter bliver mere og mere broget - en charme mere!
Ellers er tulipanerne i dette bed:
'New Design' - meget køn med hvidkantede blade, men ikke særlig holdbar.
'Creme upstar' , en smuk dobbelt hvid med rosa (fire tilbage af 10, som blev lagt i 2003).
'Antraciet' (en af mine yndlinge, dobbelt, mørk purpur - middelholdbar).
'Weber's Parrot' en fin grøn og rosa papegøjetulipan, af 12 lagt i 2006 er 2 tilbage.
Af 10 løg af en anden papegøje, 'Green Wave' (nederste billede th), lagt i 2008 er kun én tilbage.
'Montreux' er en fin dobbelt hvid/rosa, men af de 6, jeg lagde 2009 er kun 3 tilbage, så den tror jeg ikke, jeg prøver igen!
 
 
 
Ivory Floradale
 
Tulipaner, vortemælk og broncefennikel
 

Nu dages det...

indsendt 1. maj 2010 13.24 af Tine Andersen   [ opdateret 2. maj 2010 07.32 ]

Hold da helt op! Da isen og sneen var væk og krokusserne var blomstret af, var det nærmest som en eksplosion.
I dag har jeg noteret følgende i blomst:
- Påskeliljer, Narcissus:
    N. 'February silver'
    N. 'tete a tete'
    N. 'lemon silk'
    N. 'jumblie'
    N. 'binkie'
    N. 'jonquilla'
    N. 'litle gem'
    N. 'peeping Tom'
    N. 'Rip van Winkle'
    N. 'Sundial'
    N. 'Thalia'
- Perlehyacinter, Muscari
    M. Armeniacum
    M. latifolium
- Tulipaner, Tulipa
    T. sylvestris
    T. tarda
    T. Urumiensis
    - Vibeæg
- Kærmindesøster
- Hvide fyldte anemoner - min oldemors, holdt i live siden min mormor fik dem fra sin svigermors have på Bornholm for mere end 50 år siden.
 Blå anemone blanda
- Gul hundetand (Erythronium)
- Lungeurt, Pulmonaria1-6 of 6