Månedsblogs‎ > ‎

Januar

Måneden for refleksion over alt det, der begynder, og alt det, der er sket før... håbet om nyt forår, nyt liv.

Gøremål i januar:
- Feje blade i carport (et Sisyfos-projekt)
- Smide de gamle æbler ud til solsorten
- Fodre fuglene (når der ikke er rotter i haven...)
- Klippe vinen tilbage
- Vinterdække roser og hortensia
- Beskære sommerblomstrende klematis

Rotter og tulipaner

indsendt 7. jan. 2019 11.57 af Tine Andersen

Så blev det pludselig 2019. Jeg er vist en ringe blogger, der er jo år mellem indlæggene, i hvert tilfælde dem for vintermånederne. 

Men jeg har noget at skrive om her kort efter nytår. Vi har nemlig (haft?) rotterEn uge før jul gik jeg en runde i haven og opdagede til min forbavselse, at der var gravet i stensætningen bagest i haven. Flere huller var der, og store sten var væltet ud af stensætningen og ned på plænen. 
Jeg tænkte, at det måske var ilderen, som har været her tidligere, men tilkaldte alligevel Aarhus Kommunes rottebekæmpelse. Et par dage senere dukkede "rottemanden" op og fastslog, at der med stor sikkerhed var tale om rotter, som var kommet ind ude fra markerne, nu da det var blevet koldt. 

Der blev opsat klapfælder (i lukkede kasser, altså kattesikre!), og de er tilset (næsten) hver dag, men indtil nu, dvs. i løbet af tre uger, er der ikke gået noget i fælden. Så enten er de væk, eller også er de meget snu... Fortsættelse følger.

Så var der tulipanerne...
Allerede i september fik jeg bestilt løg hjem, denne gang fra www.krukkeservice.dk, men derfra gik det ikke så godt. Jeg havde rasende travlt denne måned og det meste af fritiden gik op i planlægning af en familietur til Japan midt i oktober. Resultatet var, at inden ferien havde jeg kun nået at få lagt løg i det gul/lyserøde bed, nemlig tulipanerne "Sweetheart", "Elegant Lady" og "City of Vancouver" og narcissen Pipit, som har den dejligste koldt lysegule farve, som blegner til næsten hvid. I almindelig desperation lagde jeg desuden løg i to krukker, i den ene papegøjetulipanen "Rococo" og i den anden den stilige "Ronaldo". 
Og så tog vi til Japan, og skæbnen ville, at jeg fem dage inden hjemrejsen forstuvede højre knæ og som følge heraf var ude af stand til at lægge løg da vi kom hjem. Og lang tid derefter, for det viste sig at være temmelig langvarigt. Kombineret med dårligt vejr betød det at kassen med løg blev stående i det frostfri rum i hele november og december. SUK.
Men det skal ikke hedde sig! I går, søndag eftermiddag, gik jeg ud i carporten med det forsæt i det mindste at fylde én krukke mere med løg. Som sagt, så gjort - det blev til en krukke med "Purple Dream" og "Night Rider". Da det var gjort, var de stadig lyst og det hverken blæste eller regnede. Så jeg bed tænderne sammen, hentede udstyret (løglægger, knæpude, grillpinde til markering af løgene og perlite til at komme i bunden af læggehullerne (jeg havde ikke mere bakkesand, som jeg plejer at bruge) og fik lagt de sidste fire sorter (øverste række på billedet) i Kenzo-bedet. 
Det er så alligevel første gang, at tulipanløgene er blevet lagt efter nytår!


En kold januar efter en lun december

indsendt 19. jan. 2016 07.20 af Tine Andersen

December 2015 var usædvanlig mild og våd. Det regnede, og regnede, og regnede, og selv om det var meget lunt for årstiden (nogle dage op til 10 grader), var det BESTEMT ikke havevejr. Men så kom januar, og frosten satte ind. Først med blæst og let frost, som føltes som -20 grader, og siden midten af måneden med døgnfrost, ned til -10 grader om natten. 
Havearbejdet denne vinter har stået helt i bero, ikke kun på grund af vejret, men også på grund af sygdom og den afsluttende opgave på mit distancestudium på University of York (Master of Public Administration, International Development). Den blev afleveret d. 7., og nu er tre års kronisk dårlig samvittighed fejet af banen. 

Men jeg fik altså ikke beskåret vinen nytårsdag... og nu er den stivfrossen, så det bliver først, når det tør. I weekenden nåede jeg dog lige at pakke hortensiaer i potter ind i vintermåtter, at give den opstammede Shakespeare 2000 (rose) en hessiansæk over kronen og at isolere drivhuset med lidt bobleplast. I bemeldte drivhus befinder sig krukker med: timian, rosmarin, citronverbena og en bronzefarvet til gammelrosa gyldenlak, Erysimum cheiri 'Aurora', som jeg forsøger at få til at overleve en 3. sæson. Jeg har også håbefuldt pakket en stor krukke med  mørkerød løvemund (Anthirrinum majus 'Black Prince') ind, da den faktisk har overlevet to vintre og i det hele taget opfører sig ret staude-agtigt. 
Ellers står den mest på fuglefodring. Jeg har indkøbt solsikkefrø i sække og blandet hampefrø med fugle-peanuts. Og så har jeg fundet ud af, at hos Harald Nyborg kan man købe mejsebolde uden net, som man kan fylde i en trådnets-søjle, så man slipper for at gå og samle grimme grønne plasticnet op hele sommeren!

Uanset frost og kulde: dagene lysner, og vintergækker og iris titter frem. Foråret kommer - omend det nok tager et par måneder endnu.

En forfrossen fornøjelse

indsendt 28. jan. 2013 13.22 af Tine Andersen   [ opdateret 28. jan. 2013 13.36 ]

I år startede jeg vinbeskæringen et par dage efter nytår. Kom desværre i gang lidt for sent på dagen
Is på æbleespalieret
ndag med det resul
t
at, at de
t blev mørkt, inden jeg var færdig. Og inden det igen var blevet weekend, var det også blevet frostvejr døgnet rundt. Det har holdt sig indtil i går, d. 27. januar, nogle
dage med meget hård frost (nætter ned til minus17 grader) - så jeg er ikke færdig endnu. Men den kommende weekend...
 
Jeg har lige bestilt frø fra www.raravaxter.se - glæder mig til at få dem i hus. Som sædvanligt har jeg bestilt mængder af lathyrusfrø, som jeg plejer at have rimeligt held med. Skal dog nok have fat i nogle nye stativer til mine krukker i år, de gamle pilestativer er ved at være lidt mølædte eller rettere, møre og svampebefængte.
 
 

Nytårsforlystelsen

indsendt 4. jan. 2012 12.44 af Tine Andersen   [ opdateret 5. jan. 2012 11.47 ]

Hvert år beskærer jeg vintaget over terrassen lige efter nytår - min huskeregel er, at det skal gøres nytårsdag, men i nogle vintre (20
010-11!) har
d
et været for
Beskæring af vin januar 2011
bistert vejr, og det har måttet vente til vejret var tåleligt og frosten ikke for streng. Men i år var nytårsdag grå og mild, så det kunne
sagtens lade sig gøre at kravle op på en trappestige med en gransaks og forkorte hovedrankerne tilbage til sidste års længde + 50 cm og skære sideskuddene ind til en-to knopper.
Billedet til højre viser situationen sidste år. I mellemtiden er det spinkle bambustag over vores terrasse blevet erstattet af en noget mere solid konstruktion beklædt med trådnet, som dels tjener som kattegård, dels er særdeles brugbar støtte for klatrende vækster som vinen, klatreroser og enårige slyngende vækster. Kattegårdens tilblivelse er dokumenteret andetsteds på siden.
 

I dybfryseren

indsendt 30. jan. 2010 01.40 af Tine Andersen   [ opdateret 30. jan. 2010 07.13 ]

 
 
30. januar 2010
Nu har her ligget sne siden 14 dage før jul. Vi skal imidlertid ikke klage her, vi bor et af de steder, hvor der er faldet mindst sne. Men alt er dækket af et tyndt lag sne og is, og haven er helt frosset ned. Der stikker ganske vist nogle modige krokustoppe op gennem sneen, men der går vist længe inden vi får dem rigtigt at se. Fuglene er døde eller forsvundet et andet sted hen - vi ser kun solsorte, som skynder sig at hakke i æblerne, vi lægger ud, inden de (æblerne) bliver til is.

1-5 of 5

Comments