Månedsblogs‎ > ‎

Juli

Juli i min have er måneden for overvejelser. 
I en del år syntes jeg, at juli havde for få blomster. Nu har jeg sikret mig, at der er dagliljer, der blomstrer, og jeg er begyndt at skære floksene ned i maj, så de blomstrer senere end mens jeg er på ferie. 
Jeg har også fundet ud af, at hvis jeg er lidt grov ved løvefod og storkenæb, kommer de igen med pænere blade og flere blomster. Og så er der jo sommerblomsterne, ikke mindst lathyrus'erne, som er nogle af mine yndlinge.

Tørkesommeren 2018

indsendt 19. aug. 2018 07.54 af Tine Andersen

Jeg ser, at jeg slet ikke fik skrevet noget i juli i år. Det er nok fordi det var en sydfransk måned med temperaturer omkring de 30 grader og INGEN, som i absolut INGEN regn. Ikke en dråbe faldt der. Billedet til højre er taget d. 17. juli. Det er hjertetræets blade, som ligger på plænen, der havde forandret sig til en kokosmåtte - helt knastør og helt afbrændt. Det eneste grønne var mælkebøtter og andet ukrudt.

Vi vandede og vandede og vandede - vi får nok en kæmpestor vandregning. Hver aften gik jeg rundt i en times tid med vandslangen og vandede kartofler, bønner, roser, stauder og sommerblomster. Men ikke plænen! 

Pyhhhhhh

indsendt 26. jul. 2014 07.41 af Tine Andersen

- hvor er det VARMT!
En rigtig sommer-sommer er det. Vi har været hjemme det meste af ferien, så nyder varmen i egen have - fortrinsvis  i skyggen, først af æbletræet, senere på dagen under hjertetræet. Jeg vander hver dag. I køkkenhaven er kartoflerne for længst høstet, og hvor de stod, har jeg sået radiser, dild og koriander og tropæolum langs kanten af bedet. Radiserne kom fint og hurtigt op, men nu i dag var alle kimbladene ædt (jordlopper?), og der står kun stilkene tilbage. Men kræene , hvor æder radiser, kan helidgvis ikke lide skærmblomster...
Ellers har jeg i år forskellige slags stangbønner (borlottobønner, lange grønne bønner 'Cobra', pralbønner ('Sunset', yndige lyst abrikosfarvede blomster) samt en anden mønstret bønne, som jeg ikke husker navnet på...) og palmekål. Som man kan se på billedet, er bønnerne ikke så langt endnu - de stod i skygge af min gigantiske klatrerose rosa helenae 'Lykkefund' den første måned af deres liv... og jeg kunne ikke nænne at klippe i skyen af hvide duftende roser.

På plantemarked i Botanisk Have fandt jeg i år nogle nye ting: strandkål og bjørnerod, som begge er stauder. Jeg har plantet dem i samme bed, det nedlagte aspargesbed - jeg ved ikke, om det er hensigtsmæssigt, men det finder jeg ud af. Bjørneroden har jeg plantet lige så meget for udseendets skyld som for smagen, som er en spøjs blanding af løvstikke og fennikel. Det er en skærmplante med smukt fliget løv og hvide blomster.

Staudebedet ser rigtig fint ud. Den sart rosa daglilje 'Catherine Woodbury' er ved at afblomstre, mens den mørkt røde 'Summer Wine' står i fuldt flor. Den matcher vældig fint med de meget ivrige mørkerøde blåhat, Knautia macedonia, med de ligeledes mørkerøde Allium Sphaerocephalum og med en temmelig voldsom sommerblomst, Amaranthus 'Twin Towers', som jeg havde meget held med at så inde i foråret - så meget held, at jeg har den både i staudebedet, i en krukke, og i køkkenhaven. Bag dagliljerne ses en hortensia paniculata, som senere bliver rosa, og bagest en lyserød floks, som har været i haven fra vi flyttede ind for snart 26 år siden. Den trives fortræffeligt under æbletræet! Pinden i midten er foden af vores vandmåler, som ikke har målt meget på det seneste...


En tur med saksen og snorene

indsendt 2. aug. 2012 11.40 af Tine Andersen

Når jeg kommer hjem fra arbejde, tager jeg en tur med saksen. Der er meget afblomstret, der skal klippes af ("deadheades", som englænderne siger). Roserne forsøger jeg at holde nogenlunde pæne ved at klippe de afblomstrede af. Men da de har alt muligt kryb og stråleplet, sørger jeg for at desinficere saksen mellem hver rosenbusk. Til det formål har jeg en plastbøtte med husholdningssprit (og tæt låg) stående i haveskuret.
 
Ud over roserne gennemgår jeg også hver dag lathyrus'erne og klipper "ærterne" af, så de sætter nye blomster i stedet for at bruge kræftene på frø.
 
Jeg har også altid korte stykker snor i lommen, så jeg kan binde lathyrus, roser, bønner og andre vildfarne vækster fast til deres stativer/snore/espalier. Jutesnor i dåse er en genial opfindelse! Jeg gør som følger: Vikler snoren 10-20 gange om fingrene på den ene hånd og klipper gennem hele bundtet. Så har jeg 10-20 stykker snor på ca. 12 cm, lige passende til at binde ting og sager op med. Når jeg binder op, lægger jeg først snoren om stativet/pinden/snoren eller hvad det nu er, snor enderne to gange om hinanden og binder dem så om plantestænglen med et råbåndsknob. Så har jeg en opbinding, som ikke skader planten, er let at fjerne og miljøvenlig (jute er et plantemateriale, som nedbrydes i naturen, hvis man glemmer at fjerne snoren, og i komposten, hvis man husker det ;-).  

Gøremål i en våd våd juli

indsendt 28. jul. 2012 09.33 af Tine Andersen   [ opdateret 28. jul. 2012 09.34 ]

28. juli 2012
Det har været en meget våd og blæsende juli. Roserne har taget temmelig meget skade - der er gået alle mulige kryb i dem, og knopperne er regnet væk. Men andre vækster har nydt det fugtige klima: Storkenæbbene (Geranierne) og løvefødderne har meget friskere løv end normalt på denne årstid, og mine lathyrus i krukkerne er meget mere grønne end de plejer, og blomstrer også lystigt.
Det har dog holdt tørt 5 dage i sidste uge. Derfor er jeg gået i gang med at skære Geranierne (oxonianum og phaeum) tilbage til lidt over jordhøjde - så vil de komme igen med tættere vækst og nye blade. 
Jeg har også været i gang med at fjerne de længste grene af min dejlige, men vilde, klatrerose, Rosa helenae 'Lykkefund' efter at den er så godt som afblomstret. 

1-4 of 4