...om æbler

Hvad gør man, når man har mange æbler

indsendt 19. feb. 2010 08.32 af Tine Andersen

En dag regner det ikke, og man kan gå ud i haven og se på regnmåleren og se, at der er faldet 40 mm siden man sidst vovede sig ud. Græsset er også vokset betragteligt, selv om der kun er gået en uge siden det blev slået – faktisk vokser det nu på en uge ligeså meget, som det voksede i hele juni… De tidlige Discovery-æbler falder af træet, når det regner, så en søndag går jeg med svigermor og søn ud og plukker. Og plukker. Og plukker. Vi jager hvepse væk, hænger fast i edderkoppespind og børster bænkebidere og ørentviste af æblerne. De (æblerne) findes i alle mulige størrelser og farver, men de slipper, når man løfter dem, så de er som de skal være. Først fylder vi en kurv, og såblerne ind i carporten og sorterer dem møjsommeligt et for et: De fejlfri kommer i de fine gamle æblekasser med trådnet i bunden. Dem med revner, stødte pletter og insekt- eller sneglebid kommer i en gammel pilekurv, de skal bruges til æblegrød og saft. Dem, der er meget skadede, ryger i kompostbeholderen. Vi plukker en kurv mere, sorterer igen – og igen – og igen. Fletkurven til æblegrødsæbler bliver hurtigt fyldt op. Vi plukker flere. I alt får vi fyldt tre æblekasser plus et ekstra lag i den øverste (adskilt af avispapir),  fem spande æbler til grød og en bæreposefuld til vores nabo, som prompte henter en masse druer til os i sit drivhus.

 

Vi lægger aviser over de fejlfri æbler, så de ikke skal tørre ud. Og så går manden i huset og svigermor i gang med at skrælle og koge æbler. De fylder vores største gryde med lyserøde æblestykker (ja, Discovery er også røde under skallen!). Gryden sættes over på lavt blus, og i løbet af 10 minutter har der dannet sig et par liter saft i bunden – ingen grund til at tilsætte vand. Grøden koger, til den er så udkogt, som man kan lide den – vi foretrækker, at der er æblestykker i. Den sødes, hvis man synes – Discovery’erne er vældig søde i sig selv, men andre æble kan være ret syrlige. Grøden laver vi til gammeldags æblekage med makroner eller til apple crumble med smuldredej ovenpå. Den kan også fryses ned, siger svigermor. Vi når nu altid at spise den…

1-1 of 1